A választási csalások nyilvánvalóak, miként az ellenzéki bukás is!

Ma már szinte megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a rendszer legitimitását is megkérdőjelező visszaélések történtek a 2018-as országgyűlési választáson. Sajnos azonban az is nyilvánvaló, hogy az ellenzék súlyos vereséget szenvedett. Ez lehetőséget ad a jelenlegi Fidesz-KDNP hatalom számára, hogy újult erővel folytassa országromboló antidemokratikus és antiszociális ámokfutását. Előre látható, hogy emiatt fokozódni fog a fiatalok, a képzett munkások elvándorlása és minden akadály elhárul az oligarchák törvénytelen gazdagodása és szegények teljes nyomorba taszítása elől.
A súlyos vereség okait egy alapos elemzésnek kell feltárnia, amelynek alapján konkrét demokratikus és szociális jövőképet kell meghatározni Magyarország számára.
A kudarcért felelősséggel tartozik minden ellenzéki erő, így a Karácsony Gergelyt támogató Balpárt is. Megdöbbenve látjuk, hogy sok önmagát demokratának nevező politikus a választási csalásra hivatkozva menekül ezen felelősség következményei elől. Dicséretes, de kevés ebben a helyzetben általánosságban beszélni a vereségről. Meg kell határozni, hogy mely pártokat és mely politikusokat terhel leginkább közvetlen politikai és morális felelősség.
A vereség súlyos ténye ellenére is pozitívumnak tekintjük, hogy Karácsony Gergely – általunk is támogatott – miniszterelnök jelöltként dicséretesen helytállt. A jövő magyar baloldalának egyik meghatározó egyéniségévé válhat: ez kizárólag rajta múlik.
Fontos tanulság, hogy a Jobbikkal való alkudozás, egyezkedés, politika kokettálás teljesen fölösleges, értelmetlen és ebből fakadóan káros is volt, ahogy azt minden korábbi állásfoglalásukban kinyilvánítottuk. Ezért felszólítunk minden olyan politikust, közszereplőt, akik a szélsőjobbal való „taktikai együttműködés” pártfogója volt, hogy vonja le a politikai konzekvenciákat és hibájukat belátva a jövőben tartózkodjanak a közvélemény befolyásolásától.
Megértjük és többségünkben támogatjuk azon felvetést, amely szerint a megválasztott ellenzéki képviselőknek mandátumukat nem szabadna átvenniük. Az elmúlt nyolc év bizonyította, hogy az ellenzéki parlamenti jelenlét semmi másra nem alkalmas, mint Orbán rezsimjének legitimálására.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*