Újra Mindenkihez szólunk! (2014. március 13-i alapításkor kiadott nyilatkozatunk)


A magyarországi politikai palettának 2014-ben nincs komolyan vehető szereplője, a baloldalinak csúfolt erők történelmi mélyponton vannak. Így nem meglepő, hogy a társadalmi és gazdasági válságot elmélyítő Orbán-kormány második kétharmados ciklusára készülhet és a történelmünk szemétdombja alól előmászó szélsőjobboldal erősödik legjobban az országgyűlési választás célegyenesében.
Miért?
Hazánkban a teljes reménytelenség és apátia uralkodik, senki sem mutat kiutat ebből az élhetetlen helyzetből. Egyértelmű, hogy azt magunknak kell megtalálnunk. Az is egyértelmű, hogy ez az út csak baloldali lehet, amelynek alapja a társadalmi szolidaritás.
Mi erre teszünk kísérletet pártalapításunkkal. Egy olyan politikai szervezetet hozunk létre, amely a morális megújulás fontos és jelentős szereplője lesz Magyarországon a következő években.
Illúzióink nincsenek, A BALpártnak szinte a semmiből kell felnőnie egy megkerülhetetlen politikai tényezővé, amely önállóan is életképes és erős politikai formáció kell legyen. Szemünk láttára bukik meg a kormányváltó erővé felnőni képtelen ellenzéki szövetség. Mi látjuk ezeknek a kényszerösszefogásoknak a kilátástalanságát, ezért már alapításunk napján kinyilvánítjuk, hogy nem csatlakozunk ilyen szerveződésekhez és közvetve sem támogatjuk ezeket a halva született kezdeményezéseket. Önálló és karakteres baloldali politikát fogunk képviselni, irányadónak azt az európai baloldali politikát tekintjük, amelyet Európában az alternatív baloldali pártok, a görög Syriza, a német Die Linke vagy a portugál Bloco képviselnek. Európai humanista irányultságú, ökológiailag tudatos antikapitalista pártként fogunk működni. Várjuk mindazokat, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak és cselekedni sem restek!

Budapest, 2014. március 13.